Yrkesprofiler och validering inom fastighetsbranschen

En språngbräda in i arbetslivet via Futurum Fastigheter

Fastighetsbolaget Futurum Fastigheter genomsyras av mångfald och inkludering. Och under 2020 startade de projektet Språngbrädan som ska göra individer som står lång utanför arbetsmarknaden anställningsbara.

Futurum Fastigheter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. utvecklar och förvaltar förskolor, skolor och brandstationer och de ägs av Örebro kommun. Företaget har cirka 94 tillsvidareanställda. Men under högsäsongen tar de in ferie- och sommarpraktikanter och blir totalt 130–140 medarbetare.

Intervju med Jeanette Hellemo och Emma Melkersson

Jeanette är personalchef och Emma är kommunikatör

Emma berättar om Futurum Fastigheter:

– För att ta orden från vår vd Göran Lunander så brinner vi för miljön för våra barn. Det är också vår vision – att skapa miljöer värdiga våra barn. Vi ska även bidra till samhällsnyttan och jobba med en hållbar fastighetsutveckling.

Vidare framhåller Emma att underhållet av fastigheterna ska ske kontinuerligt. För de var i ett bedrövligt skick när Futurum Fastigheter tog över dem 2012.

– Då hade en del fastigheter hål i taken och trasiga ventilationssystem. Men nu har vi fina objekt som uppfyller alla lagar och krav. Det är ett kontinuerligt arbete att behålla den fina standarden framöver, konstaterar Emma.

Emma Melkersson

Berätta om arbetsmarknadsprojektet Språngbrädan

Språngbrädan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. startades 2020 på grund av covid-19. Vi märkte att arbetslösheten ökade och vi behövde göra insatser, förklarar Jeanette.

Inom Språngbrädan deltar sex personer som står långt från arbetsmarknaden. Samtliga projektanställs på Futurum Fastigheter under cirka ett års tid.

Inom Språngbrädan deltar sex personer som står långt från arbetsmarknaden.

Jeanette Hellnemo

Fufa Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (Förvaltningen för utbildning, försörjning och arbete) och Arbetsförmedlingen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är också med i projektet.

Språngbrädan börjar med fyra veckor grundutbildning på en gymnasieskola. Sen får deltagarna lära sig fastighetsskötsel genom praktik på Futurum Fastigheter där de ingår i reparatörsgruppen.

Idén med projektet är att Futurum Fastigheter ska “klä på” individerna med så mycket kunskaper kring inre och yttre fastighetsskötsel som möjligt. Målet är att göra deltagarna anställningsbara.

Språngbrädan slutar inte i juni 2021 som tanken var, utan projektet är förlängt till årsskiftet 2021/2022. Under hösten ska deltagarna förhoppningsvis göra praktik även inomhus.

– På grund av covid-19 har deltagarna främst gjort praktik utomhus. De har renoverat parkbänkar, lagt plattor med mera och resultatet har blivit jättebra, berättar Jeanette.

Vidare är tanken att deltagarnas kunskaper ska valideras och att de ska få ett kompetensintyg i slutet av året.

Deltagarnas kunskaper ska valideras och att de ska få ett kompetensintyg i slutet av året.

Fotograf: Magnus Wahman

Fotograf: Susanne Flink

Vad betyder mångfald och inkludering för er på Futurum Fastigheter?

– Det betyder jättemycket. Mångfald och inkludering gör oss till ett starkt bolag. För oss handlar mångfald inte bara om människor som kommer från andra länder, utan det kan vara olika typer av funktionsnedsättningar såsom psykiska handikapp, menar Jeanette.

– Vi är stolta över att ha den mångfalden som vi har. När jag började på Futurum Fastigheter för tre år sen märkte jag direkt att det är en otroligt varm kultur. Vi har ett omfamnande klimat och alla får vara med, flikar Emma in.

Fotograf: Futurum Fastigheter

Fotograf: Futurum Fastigheter

Futurum Fastigheter har följt med i Sobonas process kring utvecklingen av yrkesprofilerna. Hur stämmer utvecklingsarbetet överens med de behov som ni har?

– Vi har pratat om validering utifrån yrkesprofilerna sen 2018–2019. Från början var tanken att validera kunskaperna hos våra fast anställda. Men tack vare Språngbrädan har vi tänkt om och validerar projektdeltagarnas kunskaper först, berättar Jeanette.

Jeanette menar också att yrkesprofiler kan skapa tydliga och attraktiva yrkesroller, förutom att de är ett verktyg för kompetenssäkring.

Jeanette menar också att yrkesprofiler kan skapa tydliga och attraktiva yrkesroller, förutom att de är ett verktyg för kompetenssäkring.

Fotograf: Futurum Fastigheter

För att kunna validera en individs kunskaper behöver man gå bedömarutbildningen. Jeanette och tre kollegor har deltagit i utbildningen.

– Det var en jätteintressant utbildning. Men först tänkte jag: oj, det här blir inte lätt. Hur ska vi bedöma? Men nu tänker jag att det löser sig bara vi kommer igång. Vi står i startgroparna och ska börja validera snart, säger Jeanette.

Jeanette tycker att individer med god erfarenhet av hur arbetsuppgifterna ska genomföras passar som bedömare.

– Jag tycker en bedömare ska ha ett intresse för att handleda och hjälpa till. Man måste tycka det är kul att tänka till kring varför man gör arbetsuppgifterna si eller så, avslutar Jeanette.

Företag: Futurum Fastigheter

Deltar i projektet:

Använda verktyg:

3 take-aways:

  • Yrkesprofiler är ett verktyg för kompetenssäkring.
  • Mångfald och inkludering gör Futurum Fastigheter till ett starkt bolag.
  • Yrkesprofiler kan skapa tydliga och attraktiva yrkesroller.

Kontakt mig gärna vid frågor

Conny Larsson

Chef för kompetenskansliet

Fler case